Chilly πιπεριές
Μια «αδικημένη» ομάδα προϊόντων αφού η καψαϊκίνη μας έχει κάνει να τα αποφεύγουμε και να θεωρούμε πως ακόμη και με την δοκιμή τους θα καούμε και θα χρειαστούμε 1 λίτρο νερό για να…ηρεμήσουμε.
Ας δούμε όμως την θετική πλευρά τους…Έχουν θαυματουργές ιδιότητες στην αντιμετώπιση ορισμένων ασθενειών (π.χ. συγκεκριμένες μορφές καρκίνου) και παράλληλα έχουν έναν πολύ θετικό ρόλο στον ανθρώπινο οργανισμό από τον εγκέφαλο και το ανοσοποιητικό σύστημα μέχρι και την αύξηση του μεταβολισμού.
Οι πιπεριές τσίλι μάλιστα παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλές διάσημες δίαιτες του εξωτερικού γιατί προκαλούν αίσθημα πλήρωσης (ό,τι χορταίνεις) και παράλληλα αντικαθιστούν το κλασσικό πιπέρι με κάτι πιο θρεπτικό.
Όλα αυτά εννοείται πάντα με μέτρο στην χρήση, γιατί η υπερκατανάλωση της μπορεί να δημιουργήσει τα αντίθετα αποτελέσματα. Ακόμη και τα φάρμακα αν τα υπερκαταναλώσουμε θα μας κάνουν κακό.
Φρέσκα ή αποξηραμένα, ωμά ή σε μορφή “πάστας” τα καυτερά πιπέρια μπορούν να δώσουν ένα πολύ ιδιαίτερο χρώμα σε σαλάτες, κρέατα και σούπες!
Στην κλίμακα Scoville (μέτρηση της καυστικότητας των πιπεριών) φανταστείτε ό,τι το Tabasco έχει 5,000–10,000 βαθμούς έντασης.
Βασιλιάς της μέτρησης είναι η Carolina Reaper με 2,200,000 SHU
Φωτογραφία 1: bhut -naga jolokia / Ναγκα τζολοκια (ghost pepper) – Στην κλίμακα Scoville έχει 885.000 βαθμούς.
Φωτογραφία 2: Jalapeno pepper / Χαλαπενιο πράσινη – Μια “απαλή” ποικιλία με 3.500 έως 8.000 βαθμούς.
Φωτογραφία 3: Red chili peppers / Κόκκινη καυτερή πιπεριά – Η πιο δημοφιλής ποικιλία με 1.500-2.500 βαθμούς.
Φωτογραφία 4: Pementos de Padron / Πιπεριές πάδρον – Σχεδόν μηδενικούς βαθμούς.
Αφήστε ένα σχόλιο