Αν και είναι γνωστή ως ρίζα, είναι στην πραγματικότητα το στέλεχος του λουλουδιού του λωτού. Οι ρίζες λωτού μπορούν να αναπτυχθούν αρκετά κάτω από το νερό και έχουν τμήματα που συνδέονται σαν λουκάνικα. Η ρίζα του λωτού έχει ήπια γεύση με ευχάριστα γλυκιά επίγευση. Έχει μια τραγανή υφή συγκρίσιμη με το σέλινο. Όταν μαγειρεύεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως σε μια σούπα ή στιφάδο, γίνεται μαλακό, αλλά διατηρεί ακόμα ένα τρυφερό δάγκωμα σαν ακριβώς-μαγειρεμένες πατάτες.