Κούμ-Κουάτ

Koum-kouat,kumquat, κούμ-κουάτ

KUMQUAT 🍊
Μοιάζει με ένα μικρό, ωοειδές πορτοκαλί, αλλά το kumquat, που προέρχεται από την Ασία, είναι μέλος άλλου είδους, fortunella.
O φλοιός, η σάρκα και οι σπόροι κουμκουάτ είναι όλοι βρώσιμοι, αν και κάποιοι προτιμούν να αφαιρέσουν το κοτσάνι.
Η σάρκα ενός kumquat είναι αρκετά ξηρή και έχει μια έντονη γεύση, ενώ το δέρμα είναι πιο γλυκό. οι δύο διαφορετικές γεύσεις αλληλοσυμπληρώνονται μεταξύ τους και έτσι ο καρπός επιτυγχάνει τόσο γλυκά όσο και αλμυρά πιάτα.
Τα κουμκουάτ μπορούν να γίνουν μαρμελάδα, μπορούν να κοπούν και να προστεθούν σε μια σαλάτα. Πολλοί σεφ μαγειρεύουν επίσης ή τα διατηρούν σε ζάχαρη, αλάτι ή ξύδι και τα χρησιμοποιούν ως καρυκεύματα.
Στην κινεζική και βιετναμέζικη κουζίνα, τα κουμκουάτ συχνά τεμαχίζονται και αναμιγνύονται με μέλι, τζίντζερ ή ακόμα και αλάτι και μετατρέπονται σε «φάρμακο» για να επουλωθούν τα κρυολογήματα και η γρίπη.