Το Jicama είναι Μια στρογγυλή ρίζα που προέρχεται από το Μεξικό, καθώς και από την Κεντρική και Νότια Αμερική.
Το φυτό, που ονομάζεται επίσης yam bean, είναι ένα τροπικό είδος που αναπτύσσεται κυρίως σε αμπέλια που μπορούν να φτάσουν αρκετά μέτρα σε διάμετρο.
Η υφή της ρίζας του jicama είναι παρομοία με μια πατάτα και είναι σταθερή όπως το αχλάδι. Αλλά η γεύση είναι γλυκιά και αμυλούχα. Σκεφτείτε μια διασταύρωση ανάμεσα σε ένα νεροκάστανο και ένα μήλο.
Το δέρμα, τα φύλλα, οι μίσχοι, ο λοβός και οι σπόροι του Jicama θα πρέπει να απορρίπτονται πριν από το μαγείρεμα καθώς περιέχουν μια τοξίνη.
Ψιλοκομμένο, κομμένο σε κύβους, κομμένο σε ωμά κομμάτια, ωμά ή μαγειρεμένο, το jicama είναι ευπροσάρμοστο. Ταιριάζει με πατάτες, σαλάτες, σούπες και άλλα λαχανικά και φρούτα όπως τα πορτοκάλια, τα μήλα, τα καρότα και τα κρεμμύδια. Όπως επίσης και με τα κρέατα και τα θαλασσινά.
Μόλις το αγοράσετε, κρατήστε το jicama μη αποφλοιωμένο σε μια πλαστική σακούλα στο ψυγείο για έως και δύο εβδομάδες.
Γεγονός διασκέδασης: Μια αγαπημένη συνταγή του Μεξικού είναι οι ψιλοκομμένες φέτες jicama πασπαλισμένες με σκόνη τσίλι, αλάτι και χυμό λάιμ.